Ionidor Construct

Din ce este compus un sistem de alarma?

Componentele sistemului anti-efracție:

    Centrala de alarma antiefracție

 Echipament de control şi semnalizare  – este componenta de bază a unei instalaţii de semnalizare a efracției, echipament multifuncţional care, în principal, asigură recepţionarea, prelucrarea, centralizarea şi transmiterea semnalelor de la şi către elementele periferice interconectate în sistem.

 Pentru a transmite evenimentele la un dispecerat de monitorizare si intervenție , centrala de alarmă  poate fi conectată  prin soluții de comunicatie GPRS , telefonie fixă  sau internet.

 

    Tastatura

    Componentă a sistemului anti-efracție utilizată pentru comanda sistemului de alarmă prin armare/dezarmare a intregului sistem, programarea centralei și urmarirea informațiilor de stare sau cititirea evenimentelor petrecute intr-o anumită perioadă de timp.

Detectori

 Detectori de miscare PIR – Senzor pasiv in infrarosu  – este un dispozitiv destinat detecției deplasării  unui corp cu diferență de temperatură față de mediu de min 3-5 gr C . Sunt cei mai des intalniti detectori in aplicatii de securitate .

Senzorii de vibrații  sau de șoc – Sunt destinați  în aplicații speciale  cum  ar fi protejarea  suprafețelor vitrate sau pereții unui tezaur de valori. Detectorii de vibrații de șocuri conțin un traductor care transformă semnalele de tip undă de șoc în semnale electrice.

Detector  de geam spart –  Senzorii  de geam spart functionează pe principiul analizei spectrale a sunetului produs de spargerea unei suprafete vitrate. Acesti senzori pot detecta tentativa de efractie chiar dacă infractorul nu a intrat în obiectivul protejat. Snetul emis de un geam spart  are in componența sa armonici superioare care la o anumita intensitate sonoră face ca sunetul să poată fi distins de alte zgomote din mediu .

Detectoare dublă tehnologie  – Senzorii duali au apărut ca raspuns la necesitatea cresterii  imunității la alarmele false, astfel că aceste dispozitive de detectie incorporează două module independente ce utilizează tehnologii de detecție diferite: detector dual PIR + MW; PIR + GS; PIR +Ultrasonic.

Detectoare antimasking – Sunt detectoare speciale, de regulă cu dublă tehnologie care sesizează opturarea zonei supravegheate cu un obiect plasat in proximitatea senzorului și care sesizează obturarea folosind un contact separat. Aceste detectoare se utilizează în aplicații de inaltă securitate

Buton  de panică / pedală de panică  – sunt componente a unei instalaţii de detectie și semnalizare antiefracție care sunt  utilizate pentru semnalizarea manuală a unui potențial pericol  prin generarea unei alarme de tip silențios și alertarea dispeceratului de monitorizare. Aceste elemente se montează de regulă disimulat astfel încât persoana care le actionează să nu facă mișcări bruște sau vizibile.

Contactul magnetic – este un sensor activ unde un magnet generează câmpul supravegheat. Prin modificarea pozitiei acestuia, câmpul magnetic care actionează releul reed si il tine in poziția închis (NC) scade în intensitate până când contactul se deschide, semnalizând o stare de alarmă;

Cu ajutorul lor se supraveghează deschiderea și închiderea ușilor și/sau ferestrelor precum și a zonelor temporizate .

Detectori cu funcții speciale – sunt detectori  care se pot integra într-un sistem de alarmă antiefracție având  aplicații diverse precum: detectori de gaz metan, detectori de monoxid de carbon, detectori de umiditate, detectori de fum etc.

Avertizarea

     Semnalizarea stării de alarmare împotriva efracţiei se poate  realizeaza atât local pe sirene de avertizare sonoră (interioare  si  sau exterioare autoprotejate), cât  și la distanță, la un dispecerat de monitorizare și intervenție aparținând unei firme de specialitate.

    Sirenele au rolul de a descuraja potențialii infractori dar și de  alertare a persoanelor  aflate  in spațiul supravegheat, asupra pericolului, precum și persoanele din proxima vecinătate  pentru a interveni sau a reține semnalmente și alte indicii.

Pentru mai multe sfaturi utile și articole interesante dă click AICI !

Hai să îți punem planurile în aplicare!